6 sep. 2007

Han har inte glömt varför han har hög lön

Varning: innehåller kontroversiell åsikt
Hm......Med anledning av senaste dagars turbulens i regeringen har man börjat fundera.......

Undrar om vi människor har GLÖMT anledningen till att direktörer och chefer har extra höga löner. Dessutom har det blivit inflation kring ordet 'ansvar', tror jag. Kompetensen är inte huvudorsaken till denna månatliga summa utan vad? Jo:

Det handlar om etikett och heder, inte om praxis eller lagar
('Etikett' kan nog överättas med 'liten etik')

Hög lön ska man få för att: Så fort det sker någon stor olycka inom organisationen/bolaget eller något annat som chefen inte kan stå för med hedern i behåll....

....så ska han eller hon avgå.

Just det.
Det var det som var tanken från början, när man instiftade dessa astronomiska salaries, förmåner och bonusar. De har ett syfte: Chefen ska kunna avgå när som helst.

Även om jag var liten då, så har jag INTE glömt en stor tågolycka 1987 då ca tio personer dog.
SJ-chefen avgick och lät någon annan ta över. Han kände nog att han i alla fall har yttersta ansvaret. Även om han naturligtvis inte hade direkt med själva olyckan att göra.

Detta hedrar den mannen, i alla fall i mina ögon.

Ni får ursäkta mig, men jag blir inte ett dugg imponerad av folk som vägrar avgå efter skandaler, som de bevisligen har stor del i. Eller då man leder organisationer på ett sätt som inte alls överensstämmer med åsikterna. Vad står man för då egentligen?
Odenberg kände tydligen på sig att detta skulle bli situationen. Han blev vingklippt i försvarsdepartementet efter nedskärningsbeslut och förstod att politiken i fortsättningen inte på minsta sätt kommer att stämma överens med vallöftena från år 2006.


Tack, Odenberg för att du visat lite gammal, hederlig hyfs.

:)

10 kommentarer:

Dag Selander sa...

Z: Nu vet jag inte riktigt om du är ironisk eller inte när du säger "Tack, Odenberg för att du visar lite gammal hederlig hyfs."
.
Min ståndpunkt är att Odenberg faktiskt tar ansvar. Det är bra att han agerar med tanke på vad ÖB påpekat. Med tanke på de "Nya moderaterna" och deras sjösättande av den nyliberala marknadsprioroteringen, vinst före människor, dollar före omtanke. Sverige är inte vinstdrivande entreprenörslandskap med unga börshajar och barn som föds för att sätta igång på OMX och spara för pensionen. Sverige består av ett folk där kapitalet och vinsten inte alltid ska gå först. Jag är så trött på¨denna själviskhetens utveckling. Sverige håller på att bli bäst på allt som är sämst. Jag är så trött på att makthavare kör med delar av svenska folket som om de vore idioter och robotar att öka vinstnivåerna. Jag är så trött på att det folkliga upproret inte tar fart. De gamla moderaternas Odenberg är en i ledet i alla fall. Må allt folk med heder och vettet i behåll gå till Riksdagshuset och lämna avskedsformulär för alla som inte tjänar och betjänar folket utan enbart sitter där i sitt autokratiska självliv...

Z sa...

Dag
Nej, jag är inte ironisk.
Jag tackar Odenberg för att han visar hyfs, tar konsekvenser, och självmant avgår, pga sina principer
:)

Johan Stenberg sa...

Oj, roligt att vår "petrifierade stylit" Dag visar passion för det här! :) Och jag kan bara hålla med och skriva under.

Politiker både avgår och blir sparkade. I Kyrkan är det inte riktigt så - biskopar blir varken avsatta eller avgår. Men det kanske beror på att skandalerna och meningsskiljaktigheterna är färre i Kyrkan än i politiken... hoppas det!

Dag Selander sa...

ALLA: lessen för mitt utbrott. Men det blir så. Vänta bara. Om tre decennier kan ni också vara lika galna. (Utbrottets källa ligger ju i eländenas elände :-)

Z sa...

Johan
I kyrkan får de inte samma summa i lön.....;)
Då behöver man inte alltid avgå, tycker jag.

s.g. sa...

Jag tycker det är lite fegt att bara avgå så fort det uppstår en situation som man inte klarar av. Ibland kanske det är bra. Men inte alltid. Om man är en bra chef ska man väl kunna reda ut konflikter. Det ingår ju i ledarskapsutbildning.
Nu menar jag inte just Odenberg utan rent generellt. Jag tycker det är en sabla massa avgående jämt och ständigt. Samtidigt som sådana som borde avgå, t ex chefer i vissa sydskånska kommuner, inte kan bli avskedade pga anställningsskyddet, utan omplaceras istället, och blir chefer för t ex äldreomsorgen (tydligen det svenska samhällets avskrädeshög).

s.g. sa...

Skulle också säga det - off topic - att ikväll hände en rolig grej. Jag var på Rundgång i Malmö och träffade på en av de 4 sequencers (en typ av synt) i världen som man vet att självaste KRAFTWERK har haft i sin ägo. Har nu foto av mig bredvid sequencern! Är mycket stolt över det! :-)

Z sa...

SG
Skicka mig gärna en bild av dig och synthen!
Såg på tv att vinjetten till Morden i Midsomer
spelas med en theremin: Ett instrument som man inte ens rör vid medan man spelar på det! Föregångare till synthen.

Jag trodde först att de spelade på en såg....

Stefan sa...

Är inte hela poängen med höga löner att personen ska göra ett bra jobb? Inte det att man ska kunna avgå när som helst. Det är väl inte en käft som hindrat Barnevik, mfl att lämna skeppet? Det är väl knappast pengarna som är motorn till avgången?

Jag håller delvis med i resonemanget men jag kan inte förstå varför när de avgår efter att ha klantat sig...SKA ha pengarna/bonusen?

Borde det inte vara precis tvärtom?

Det är lite väl mycket äta kakan och ha den kvar över hela chef-bonus-ansvars biten.

Och om hyfs är det som ska premeras känner jag jävliga många inom vården tex som skulle ha fett mer betalt än någon av de med höga löner ;)

Z sa...

Stefan
Välkommen!
Håller med dig om dem inom vården, men det är inte jag som sätter lönerna tyvärr, utan utbud, efterfrågan, staten, karteller, styrelser, ryggdunk...etc, ja du vet, den samlade situationen....

Jag nämnde inte ens begreppet fallskärm i min post för jag vill inte ens tänka på att de finns. Blir så arg bara av tanken på fallskärmars existens. Inte bra för mitt blodtryck. ;)

Visst ska man egentligen ha chefslön efter topprestation, men jag tycker att en hederlig chef inser när hans/hennes system, förvaltning och administration inte funkar (t ex vid olyckor, eller som i aktuellt fall: om han inte tillåts styra!)
och tar konsekvenserna och låter någon som har bättre koll ta över.

eXTReMe Tracker