21 sep. 2007

$ Synd om dollarn

Fick ett mail från ekonominyheterna.se, från chefredaktören, förmodligen ett massmail, men kul. Han vill att vi bloggare ska bli först med att höra om att ekonominyheterna.se har anslutit till twinglys blogglänkar-tjänst.

Bra. Jag visste inte ens om ekonominyheterna.se förut.
Jag svarade och tackade. Förklarade att min blogg mest handlar om filosofi, religion och vetenskap i kuriosaform, men att jag säkert kunde ge någon etik-kommentar ibland. Eller ge något tips.

Tittade in för att se om där står något intressant.

Bland annat uppmanas till massor med dollarköp eftersom att denna valuta nu står så lågt i kurs.

Det är just här mina problem börjar:
Jag reagerar nog på fel sätt i den finansiella världen:

Jag tycker synd om dollarn;
varför ska det spekuleras med den?

"De dåliga siffrorna från den amerikanska ekonomin, och uttalanden från Fed, pekar på att avmattningen fortsätter, och det minskar förtroendet för dollarn ytterligare”, säger Johan Javeus, chef för valutaanalys på SEB till Dagens Industri."

Jaha
USDollar har jag annars en positiv bild av: Den står för tillväxt, nytänkande, amerikanska invandrare som knegar på, sliter, småföretagare som lyckas, make it big.....etc....

Hoppas de som nu köper upp amerikanskt gör någonting vettigt av det och tänker efter.
.
Pingar nu hos twingly och väntar......
.

9 kommentarer:

Charlotte Therese sa...

Jag fick också detta massutskick idag...

Ska försöka komma ihåg att twingla där om jag nån gång skulle råka nämna Mammon i något inlägg... :-)

Charlotte

Johan Stenberg sa...

Jag fick inget :(
Men jag gläds åt guldmyntet som du klistrat in i inlägget.

Vid två tillfällen har man försökt införa 1-dollarsmynt i USA. Det andra försöket pågår as we speak. Men amerikanarna är så glada i sina gröna 1-dollarsedlar så det kommer nog inte att lyckas. Jag förstår dem på sätt och vis - det var ju lite sorgligt när vi tog bort våran fina 5kr-sedel.

Mitt tips: Gör 1-dollarsedlarna ogiltiga som betalningsmedel. Det är enda sättet.

Z sa...

Charlotte, Johhan
Hehehe ;)
"råka nämna Mammon" ;)

Ogiltiga sedlar, ja, bra idé

Själv diggar jag mest vår 50-kronorssedel. Vågar inte sätta in foto på mig själv ännu, men jag är ganska lik Jenny Lind-bilden, tyvärr är min frisyr inte lika fin. :(

Fast nyckelharpa-sidan är superb

Z sa...

Johan
En annan grej

Normalt är jag inte lika förstjust i guldfärg som i koppar eller brons,

men då det gäller mynt får jag ge mig lite grand:
Såg en antik mynthög på ett tv-inslag:
De flesta mynten var rena rosten utom ett par blänkande ädla guldmynt.
De behåller färgen.

Eva-Maria sa...

Z:
Tycker också om 50-lapparna. :) Sparar dem alltid längst och när jag betalar ser jag till att om möjligt få en sådan i växel. Just nu har jag 5 stycken...och när man sedan betalar med dem så kanske man lägger fram 500 kr i gula sedlar. He he det är lite kul för den som tar emot för hon/han blir alltid glad då det ofta är brist på 50-lapparna.

På 80-talet blev det brist på 10-öringar i det område jag bodde eftersom en tjej i min klass samlade på dem. När hon till sist växlade in dem så var det nästan 3000 kr. Och södra delen av Luleå kommun kom i 10-öringsbalans igen!

Anonymous sa...

Jag håller inte med. USD står för kolonialism när den är som sämst, oändliga krig med de som "tycker fel", enorm oljeproduktion och -förbrukning där ekonomisk vinst går före miljö, tilltro till en nostalgisk 50-talsvärld där fortfarande större bil = mer lycka gäller... Blä!

Z sa...

Eva-Maria
Kul

Vad gillar du de röda 50-öringarna av koppar? Fina tycker jag.

Anonym
Välkommen!
Visst har du rätt i att dollarns namn missbrukats av alla makthungriga,
men håll med om att det är fel att spekulera sönder valutor, företagsandelar och länders ekonomi.

Bakom pengar och aktievärden ska väl ändå ligga produktion, kreativitet och arbete, inte bara daytrading

Eva-Maria sa...

Ja femtioöringar är fina, håller med. Och tiomyntet! Men är du som Johan nästan? Intresserad av mynt? Oviktig fråga, alla kommer ju i kontakt med pengar så visst har man väl sina favoriter...man vill ju ha snygga sedlar och mynt i plånboken (eller börsen som vi norrlänningar säger) ;) Inte så konstigt att konto- och kreditkort ofta är silvriga och guldiga som mynt.

Ska erkänna en sak..putsade till och med mynten, särskilt femöringarna, när jag var liten. Mamma tyckte det var onödig kärlek till pengar...

För övrigt:

Usch, ibland känner jag faktiskt skam över så mycket onödigt trams jag skriver på bloggarna. Lite därför jag inte har egen blogg, kollar först läget om vad man faktiskt kan skriva om för att inte verka helt bäng i skallen.

Sanningen verkar vara att det inte finns så mycket regler utan man kan välja att bland högt och lågt, seriöst med mindre seriöst. Man får se att man inte har så udda vanor och tankar trots allt. Detta med mynt hade jag aldrig vågat skriva om, trodde det betraktades som enbart pinsamheter och struntsnack.

Z sa...

Eva-Maria
Nej, jag är inte speciellt intresserad av mynt, men visst kan t ex kopparfärg vara vackert.

Vore kul om du skrev blogg

eXTReMe Tracker