17 juni 2007

Hagia Sofia

Sitter och ruvar på en optisk analys om färgen rosa, och varför man kan bli irriterad om det blir för mycket av den. Jämför ett rum helt inrett i ljusblått/grönt och ett med bara rosa. Mer om det imorgon, tror jag.

Under tiden sätter jag in en bild på Hagia Sofia, Istanbul, med anledning av aardvarchaeologys text, där han förutspår att många kyrkor i Sverige kommer att bli moskeer i framtiden.

Detta namn kom upp i kommentarraderna, så jag bestämde mig för att slå upp Hagia i wikipedia. Kyrkan invigdes visst första gången på 500-talet. På 1400-talet blev den omvandlad till moske, men sedan 1935 tjänar den som museum. Hoppas den som går in och ber får ro.

Bilden visar en fantastisk färgkontrast.
Tillägg
Efter Greklandsresan förstår jag att "Hagia Sofia" ungefär betyder "Heliga Vishet".
Jag antar att det syftar på Jesus, Visheten.
-
Ps. Ett sidospår:
Vissa har frågat varför jag kallar detta Enkla bloggen. Min tanke från början var att, med så små medel som möjligt (bloggprogram + google bilder) göra en så snygg blogg som möjligt.
När jag först fick syn på Anders' blogg förstod jag att varje inlägg kunde ha sin egen lilla färgbild, och därmed bli ett eget litet konstverk. Ville egentligen ha en mindre ödesmättad bakgrundsfärg än svart, men förstod snart att svart är det som tar fram färgerna i fotona på bästa sätt. Bilderna lyser.
Vad gäller texten har jag helt klart inspirerats av Nihonshu: att man möts av ett stort, generöst textsjok, som ett nät.
Att innehållet kan vara personligt, anekdotiskt och finurligt såg jag hos Sara.
Idén till friskheten kommer från Karin Vinge.


Vill på något vis ge känslan av färggranna tidningsartiklar med massor av text.

Picture source: www.kosovo.net

9 kommentarer:

Johan sa...

Att tomma svenska kyrkor görs om till moskeer har jag inget emot. Det är ju inte muslimernas fel att svenska folket avkristnas.

Hagia Sofia däremot rör upp en del bitterhet (men också skam) i mitt innersta. Den symboliserar Kyrkans största misslyckande någonsin. Fler blogginlägg borde skrivas om hur vi väst-kristna kan stödja och återgälda de kristna i Konstantinopel innan de är helt utrotade.

Monica O Kolkman sa...

För några år sedan var jag i Kappadokien i Turkiet och besökte då en moské som tidigare varit en kyrka, och inte vilken som helst: Gregorios av Nazianzos församlingskyrka (en av kyrkorna han verkade i).
Kyrkan blev en moské för knappt 100 år sedan när byns grekisk-ortodoxa befolkning "byttes ut" mot en motsvarade turk-muslimsk i Grekland. (Ja, en märklig historia. Vi bodde i ett gammalt prästseminarium/munkkloster som hade gjorts om till hotell)

Men på grund av all den uppmärksamhet som byn får, mycket "religiös" turism, så har det diskuterats om innevånarna i byn inte skulle få en ny moské och den gamla bli kyrka igen (eller i alla fall museum...) Alla urgamla frescomålningar finns fortfarande under ett ett tunt lager vit färg!
Moskéns gamle muslimske vaktmästare öppnar villigt för kristna som vill komma in.

aquinas sa...

Ok Då börjar vi väl med de kyrkor som har minst med kristendomen att göra. Som nummer ett kommer då Uppsala domkyrka. Ty där tillåts ju Gustav Vasa trona i det forna mariakapellet med en av sina frillor, på väggen återges hans stammande gammelmansångest att "svenskarne äro snare till samtycke men sene i dom", han fruktade med all rätt eftermälet. Vi lyfter först ur Eriks reliksskrin o hl Birgittas föräldrar, sedan kan Saudiarabierna få betala en rundlig slant, sedan kan ärkebiskopen vakna till böneutroparens böl och äntligen se katedralen fyllas med tillbedjare...

Z sa...

Förlåt, jag råkade skriva Ankara, men menar Istanbul.

Ataharis sa...

Hagia Sofia ger ingen ro när man kommer som turist, nej. Jag hade oturen att vara där samtidigt med några skolklasser med rätt högljudda barn. Kyrkorummet (moskérummet?) är otroligt mäktigt och trots allt larm vilar det en stillhet i det - även där, som i Blå Moskén och andra stora turistattraktioner, önskade jag att jag hade råd coh kunde betala för att få uppleva det ensamt.

Jag har cokså varit i Kapadokien, både på det stora friluftsmuséet med alla grottkyrkor med fantastiska väggmålningar, och i de små grottkyrkorna utanför. Också en häftig upplevelse.

Jag tror att andliga rum förblir andliga, oavsett vilken religion de tillhör.

Sara G sa...

Hohoo jag har också varit i Istanbul! Tre gånger! Kanonfin stad! Eller ser i alla fall ut att ha varit det på 20-talet eller nåt.
Besökt Hagia Sofia ett par gånger, ingen höjdare tyckte jag. För stor lokal!
Jag tyckte att tågen/spårvagnarna var trevliga, likaså de rostade kastanjerna.
Vackert med den där blandningen av öst och väst, gammalt och nytt.
Türk Hava Yollari!

Nihonshu sa...

Hagia Sofia - skulle man vilja se allt.

Nihonshu sa...

glömt bort att länka till dig. du som är så flitig kommentatör hos mig ska såklart ha en länkning

Z sa...

Nihonshu
Kul med south-park-bild :)

En gång frågade jag en polare om varför jag inte alltid skrattar åt ironiska tecknade serien The Simpsons, utan mer South Park.
"För att du nog är republikan, det är mest demokrater som diggar Simpsons"
?
Annars kan det bero på de kvicka heliumrösterna

eXTReMe Tracker