22 juni 2007

Apan som hade tur, minsann

"For millions of years, mankind lived just like the animals,
but then something happened, that unleashed the power of our imagination.
-
We learned to talk"
-
-
Pink Floyd, 1993, ur "Keep Talking"
-
Ungefär: "I miljonertals år levde människan precis som andra djur, men så hände något som frikopplade vår fantasi:
Vi lärde oss att tala"

3 kommentarer:

Nihonshu sa...

Nu ska man såklart alltid få i det i ett perspektiv där det inte låter som det skedde över en natt - vilket det så lätt kan låta annars när man ur ett religiöst perspektiv framställer evolutionen. Vilket denna PF-citering nästan klockrent låter som (även om det kanske inte är deras syfte)

Vi gick från enkla läten till mer komplexa läten till mycket mer komplexa läten till mycket basala språk till mer moderna språk. Under loppet av flera miljoner år.

Ta tex hur 99% av alla ord i världens språk är tillkomna de senaste 2000 åren.

I jämförelse med den utvecklingen av ordförrådet är första steget mot det första orden en snigelprocess av hysterisk långsamhet.

Allt kring människan utvecklas med en äckligt vass logaritmisk kurva. Det går ju snart inte alls att beräkna utvecklingen av något hos oss ens. Det värsta är ju hur skevt fördelat allt detta och hur få som kan ta det till sig. Distansen mellan vetenskapen och människan ökar för varje dag eftersom vetenskapen kräver mer och mer och vår bildningsnivå hänger inte med.

Anonymous sa...

Ar just nu pa Samos, Pythagoras fodelseo och aterkommer snart (med svenska tecken a, a och o) for att beratta om Pyth. och Johannes

z

Z sa...

Nihonshu
Ja, det tog nog många, många år.
Sedan man började kommunicera kunde man systematisera, avgränsa och, framför allt, i mer eller mindre korta stunder, få sinnesro (genom viss respekt för äganderätt).

Då kunde man även börja tillverka diverse verktyg och ännu fler grejer, odla marken etc.
Detta gjorde att antalet ord ökade exponentiellt, enormt, så du har nog helt rätt i att de allra flesta ord inte är äldre än ca 2000 år.
Hönan och ägget:
Undrar vilket som kom först:
verktygen och uppfinningarna eller orden.
Man kan i alla fall vara överens om att de ger varandra en ordentlig boost.

eXTReMe Tracker