21 jan. 2008

Till deltagarna i "På spåret".....

....denna rubrik är lite väl avslöjande; jag har alltså kollat på detta underhållningsprogram på Svt.... I senaste avsnittet (i fredags) ställdes en fråga som jag trodde att Jan Guillou skulle kunna svaret på, han som skrivit en del böcker om kristendomens historia (bl a om riddar Arn). Det gjorde han inte!
Men, men, jag kan annars själv inte ens en tjugondel av alla detaljer han säkert har koll på (enligt folk som läst hans böcker). Kul var det i alla fall, att beskåda denna förvirring. ;)

Frågorna handlade om Rio de Janeiro i det katolska Brasilien, och frågelekledaren Oldsberg bad dem nämna dagen på vilken karnevalens höjdpunkt och avslutning brukar infalla. Eftersom han inte frågade om "datum", kunde de tävlande sluta sig till att det handlade om ett flytande sådant.

Båda lagen gissade fel, på Trettondagen (som infaller samma datum varje år).

Ok, nu kommer en förklaring:

'Karneval' ska visst betyda något i stil med "Farväl till kött"

(Jämför med 'chili con carne' - 'chili med kött' resp.
'chili sin carne' - 'chili utan kött')

Och när säger man "farväl till kött", då?
Jo, på den sk Fet-tisdagen,
i år den 5 februari

Dagen efter fettisdagen kommer nämligen askonsdagen, som inleder den 40 dagar långa fastan, då man, till minne av Jesu fastande, samt som förberedelse inför påsken, dämpar sig och lever enklare än normalt, ger pengar till fattiga, om man kan, etc...
Egentligen ska man inte äta kött under perioden, bara på söndagar.

Man fastar inte på söndagar, eftersom de alltid representerar dagen för Kristi uppståndelse.

Fastlagsbullar, eller semlor, äter man, enligt gammal tradition, under de tre sista dagarna före askonsdagen.
Fastlagen = Fastlagssöndagen, Blåmåndagen (kärt barn har flera namn: fläskmåndagen, korvmåndagen, bullmåndagen), Fettisdagen

En annan berömd karneval hålls samma dag i bl a New Orleans. Denna fest heter Mardi Gras, franska för Fettisdagen. I New Orleans börjar karnevalssäsongen på trettondagsafton och fortsätter till midnattfettisdagen. (enligt wikipedia)

Om någon av fredagens fyra På spåret-deltagare läser det här, kan den personen informera de andra om rätt bokning för karnevalsresa till Rio.
5 februari, alltså.
Hoppas där är platser kvar.

Photo source:
Nouna Andersson http://www.nounaandersson.com/

Länk: Här har jag skrivit om Rio de Janeiro & Jesusstatyn

Inga kommentarer:

eXTReMe Tracker