4 mars 2008

De har också sina fördelar....

.....ateisterna har det bra; här kommer några små punkter som jag erkänner (hoppas mina icke-religiösa läsare kan ta detta med en klackspark; ett humorinlägg på uppmaning från humorstafetten)

1. Man slipper en skäggig gubbe på ett moln, nogsamt illustrerad bland annat av Michelangelo i Sixtinska kapellet i Rom. Vem vill ha vitskäggiga gubbar, när det istället finns t-shirtar med inskriptionen: "Jag är skeptisk". Mycket snyggare, mer estetiskt helt enkelt. Svarta bläckplumpar på vitt bomullstyg. Ni behöver knappt ens klicka på länken för att förstå exakt hur de ser ut ;)

2. Man slipper aftonbönen, jag menar: vem vill ha aftonbön, när det finns andra roliga sätt att försöka sova: t ex det fantastiskt inspirerande:
att räkna skäggiga får som hoppar över ett supersintressant stängsel.
eller: Gå ut på internätet och natt-tjafsa några rundor till ;)

3. Ingen bordsbön: bara att hugga i läckerheterna utan någon onödig konstpaus. Smaska på ;)

4. Istället för någon hinsides tillvaro kan man koncentrera sig på DETTA livet. Den som har flest äventyrs-erfarenheter vid dödsbädden vinner. "Oj, jag glömde besöka det där is- och öl-diskot i Kamtjatka. Ajaj, så stressande, jag har alltså missat en utmaning. Vilken kris."

5. Inget grubblande kring ens existens. Men liksom, ba', jag finns ju, inget att fästa sig vid. Vem är väl jag....

6. Slipper tråkiga psalmer på söndagarna, slipper lång predikan, slipper gregoriansk sång, slipper trosbekännelse, statyer och ikoner. Vem behöver så'nt? "Mossiga" ikoner? Slipper jobbiga typer som skakar hand/kramas efteråt i vapenhuset. Slipper sta'ns billigaste kafé (kyrkkaffet) Slipper folk som saknar en när man inte är där....

Istället kan man sova eller åka till valfri galleria och kolla nya kläder/sportartiklar/byggmaterial/smycken till leda om man så behagar. Och samtidigt blir man fördelaktigt underhållen med vacker skvalmusik i butikerna: "Last Christmas" med George Michael t ex, för 17654e gången (den var säkert bra de första 20 gångerna, minns inte). Underbart ;) Eller Opus låt: "Life is life". Eller "Memory, not a sound from the pavement..." från musikalen Chess, allt i dämpad hissmusikton.

7. Man slipper den här onödiga romantiska synen på livet och kan koncentrera sig på väsentligheterna. Ex. man kan debattera kring huruvida en person som tror på Darwins evolutionsteori ÄNDÅ borde kallas kreationist, eftersom hon tror att själva universum har ett Upphov ;)

8. Det bästa av allt: den bekväma sitsen: man kan närsomhelst, pysa ut hur mycket klagomål och gnäll som helst, mot precis alla kyrkorna på en gång och är fri från onödigt tjafs som ekumenik/nattvardssyn o dylikt, för man tillhör som bekant inte någon av dem och slipper följaktligen alla tillstymmelser till ansvar.


Låter skoj ;)


Ps. Jag har en profetisk prognos: Ducka, kommentarerna blir inte så nådiga
Ps2. Utmanar ingen här heller. Humor är besvärligt, inget att rekommendera...

Photo: shopping-mall parking lot from freefoto.com

SvD om sekulariseringen

16 kommentarer:

Mackan sa...

Applåder! Jag fnissade framför datorn (något jag behövde)...

Men du - du ska ju utmana någon annan också! Skicka vidare stafettpinnen, liksom.

Z sa...

Mackan :)
Får fundera ett tag till...vem ska åläggas denna hemläxa...hmmmm.....vem förtjänar detta öde....

Greenchili sa...

Nu vet jag att du inte syftade till mig, men jag kan faktiskt ändå få säga att en del av det där var roligt skrivet. Annat var mest tragiskt utan komiskt inslag - som att slippa folk som saknar en när man inte är där. Jag är ateist, men jag har ändå folk som saknar mig när jag inte är här. Faktiskt ;)

Det går att skriva ganska skoj genom att göra precis tvärt om också, vilket kan vara lite kul för de stackars ateister som eventuellt tar illa vid sig. Här får ni (inte riktat till Z såklart). Varför det är bättre att vara religiös:

1. Man slipper t-shirtar med cynisk text som "Jar är skeptisk" och kan få njuta av fantastisk konst istället, bland annat av Michelangelo i Sixtinska kapellet i Rom. På köpet får man bra ursäkter att resa mycket.

2. Man slipper räkna får, eftersom man genast somnar av den monotona och alltid lika sövande aftonbönen.

3. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga här. haha

4. Det enda man behöver bry sig om i detta livet är att vara snäll och omtänksam och inte klaga över sin lott, så får man ett helt nytt liv sen. Ungefär som i Jobs bok. Han fick ju nya barn när de gamla dödats i en sandstorm för att testa hans tro och kärlek till Gud. Med den skillnaden då att vi får det sen efter döden, men det är ju ungefär samma sak.

5. Inget grubblande över ens existens. Gud skapade allt.

Tänk vad alla har det bra, ateister som troende. *ler*

Greenchili sa...

Oj, jag missade några =)

6. Slipper undra vad man ska göra med sin söndag.

7. Behöver inget aktivt samvete, någon annan har redan tänkt åt dig.

8. Det bästa av allt, man har alltid rätt att när som helst klanka på de stackars förtappade själar som inte har någon tro. (eller nåt, jag vet inte hur ni resonerar där ;)

Ta det med en nypa salt, ville bara visa hur man kan hålla på med såna där skojigheter åt bägge håll. Ungefär lika kul, eller hur?

Z sa...

Creenchili Briljant

Ett snöbollskrig får avgöra.
Eftersom du befinner dig på annan plats i detta finfina landskap, så får jag väl kasta mot en brevlåda eller nå't istället.

Idag såg jag förresten snö här i området för första gången sedan februari 2007....

Greenchili sa...

Haha eller hur :D Här finns bara is, men det kan man ju också kriga med om man vill - visserligen med möjligen allvarligare konsekvenser. Det såg jag exempel på idag på en skolgård :/

Nå. Du och jag kan skoja om sånt hur mycket som helst, för att vi vet att vi accepterar det faktum att andra inte tycker samma och det är också okej. To each his/her own som jag brukar säga :)

En språklig fråga bara; vad är det egentligen som kittlar humornerven när man gör sånna här icke-beskrivningar? Jag menar, vi är ju förhoppningsvis medvetna om att ateister såväl som kristna kan njuta av vacker konst, om den är religiöst inspirerad eller inte, och att vi alla kan ha bordsskick eller inte. Att alla tvivlar ibland, oavsett tro.

Spam:

Jag är av övertygelsen att alla har tro men bara vissa kallas religiösa, förmodligen för att de tillhör något accepterat samfund eller har uppfattningar om varandet och verkligheten och det övernaturliga som gestaltar sig på ett visst sätt. Andlighet och spiritualitet är väl inte begränsat till Gudstro eller new age eller för den delen någonting alls som kan etiketteras och sättas i fack. Ateister är en minst lika heterogen massa som troende är, säkerligen något mer vad gäller just sin uppfattning om varandet. Har jag fel?

Charlotte Therese sa...

Z,

Även jag fnissade framför datorn.... :-)

Helt klart godkänt!

Och det blir precis lika roligt i Greenchilis omvända tappning (hederspris till dig)... ;-)

Humor när den är som bäst - ser saker med glimten i öget.

Att få delta i fastehumorstafetten är en stor ära - inget straff - så välj mottagaren av stafettpinnen med omsorg...

Först när den är skickad är det hela fullbordat... :-)

Bokpris och blogg-guldstjärna väntar så småningom. (Katolskt kitschigt härlig!)

Charlotte

Zoltan sa...

Z och övriga,

Det går säkerligen utmärkt att leva ett lyckligt och rättrådigt liv som ateist. Många s.k. kristna är ju inte utmärkta förebilder eller rättrådiga.

Jag "tappade" själv tron i min ungdoms dagar (18 år?), men kom tillbaka till tro efter ungefär 15 år. Den omvändelsen var enormt stark och blir bara starkare!

Jag ser därför båda sidorna lika tydligt i denna diskussion, och kan bara sammanfatta lite amerikanskt utmanande: "you do not know what you miss! Dare to try?"

Smygreklam: den 21a och 28e mars pangar jag på med två inlägg riktat till icke-troende/gnostiker.

Mackan sa...

Greenchili även du kan få en bok om humor och kristen tro, om du vill... Hör av dig till Z (hon har min mailadress) med din riktiga postadress så kommer den i posten.

(Har ingen aning om huruvida detta är ett försäljningsargument för dig eller inte, men Christer Sturmark gillade den och skrattade gott när han fick den, för snart ett år sedan.)

Mackan sa...

Z *Teaterviskar* Charlotte har inte blivit utmanad ännu...

Greenchili sa...

Mackan: Vet inte vem Christer Sturmark är. Jag är inte säker på att jag så gärna lämnar min adress till folk här även om jag gärna hade velat ha boken. Ta det inte personligt, det är bara så svårt att vara anonym om folk vet vem man är ;). Du kanske kan skriva vad den heter och ISBN numret, så beställer jag den!

Monica O Kolkman sa...

:)
:)
Greenchilis svar var också kul.

Z sa...

Mackan
Charlotte....ska fundera lite till....hon skriver redan humoristiskt kring just de ämnen som vi fick välja mellan. kanske finns någon annan som behöver skärpning och rättarting....

Angående Chili så kan hon kanske låna mitt ex och läsa, en dag?

Zoltan,
ja, det är viktigt att respektera ateister, eftersom vi alla är det ibland (tvivlens stunder, sekunder, minuter, dagar eller som t ex för dig: åratal),
annars blir man som vissa som har annoying jag-har-slutat-röka-tendenser;
jag tänker på de ex-rökare som föraktar rökare.

Monica:
:) Vilken uppercut hon har, Chili

Greenchili sa...

Zoltan: "you do not know what you miss! Dare to try?"

Det var också lite roligt, ur min synvinkel :D Man kan ju inte bara bestämma sig en dag "nu är jag religiös" och sen byta tillbaka om det inte passade, eller tvärtom *skratt*

Skämt åsido, jag är inte feg för att prata livsåskådning och har "testat" det mesta - dvs studerat, diskuterat och funderat och läst. Mina föräldrar har alltid varit öppna för allt möjligt och betonat vikten av att jag finner min egen väg. Jag är en ateist som inser att jag inte vet allt här i världen - men jag tycker inte det är så viktigt för mig hur saker och ting "egentligen ligger till", heller. Huvudsaken är att jag agerar efter bästa förmåga utefter de förutsättningar jag har och inte ställer till för mycket elände på vägen.

Ursäkta Z, det blev visst långt :)
Lånar gärna ditt exemplar av boken en dag när det passar dig! Vill du skuggboxas fler gånger är det bara att säga till ;)

Charlotte Therese sa...

Är jag helt ute och cyklar om jag tycker mig ana ett slags komplott mellan Mackan och Z...och en förbindelse mellan kommentarerna här och en notis nyligen i min blogg?

Typ - är det jag som lite i smyg har fått ena stafettpinnen nu?

Fast jag försökte göra mig osynlig och låtsas som om det regnade...

Tycker ni inte att jag har humorbloggat i överkant redan under den här fastetiden...? ;-)

Själv skulle jag ha teaterviskat ett visst namn för att sprida ekumeniken utanför katolska kyrkan s.a.s. Men om jag alltså har pinnen så får jag ju som deltagare också skicka den vidare till någon i så fall (förutom som initiativtagare vid kniviga konciliemöten)...

Men - jag har ju redan priset - håller på att recensera det i min blogg dessutom... ;-)

Ska fundera på möglet...om det var allvarligt (!) menat....?

Charlotte

Charlotte Therese sa...

Z,

Så var "miraklet" fullbordat... ;-)

Humor av annan typ än den som ni är vana att se från mitt tangentbord.

Kanske en ny genre?

En treenig stafettpinne är också utportionerad....

Charlotte

eXTReMe Tracker