18 maj 2007

Tabulatur
En av de mest praktiska uppfinningarna inom musik är vårt kära notsystem, men även TABULATUR, som är ett sätt att beskriva musik för instrument inom gitarrfamiljen: Istället för fem notstreck med noter på har man 6 st streck som representerar de olika strängarna på gitarren, och istället för noterna skriver man in små siffror. Strecket siffran står på motsvarar strängen man anslår.
.
Ex.Om siffran står på översta strecket, ska man anslå ljusaste strängen ("1:a" strängen)
Siffrorna i sig visar vilken ton man trycker på på själva strängen: Strängen är indelad i "band". Siffran 3 betyder: band 3, osv. Noll, 0, anger att man bara anslår strängen.
.
* Den enda svårigheten är själva notlängden: Hur beskriver man den? Kanske kan man skriva siffrorna med olika färger. Ex: Rött betyder helnot, gult halvnot och svart fjärdedelsnot.
För att skriva musik på tabulatur krävs endast ett vanligt dator-tangentbord och tangenterna man använder är: bindestreck - och siffrorna. Bindestrecken ritar "sträng-sträcken".
.
För några år sedan letade jag febrilt på internet efter tabulatur till olika låtar, gammal musik, serenader, men främst: blues och rhythm & blues. Dessutom kunde jag enkelt skriva några egna små snuttar, "fills".
Så här skrivs ackorden E-dur, F-dur och G-dur med tabulatur:

e------0-----------1-----------3---

B------0-----------1-----------0---

G------1-----------2-----------0---

D------2-----------3-----------0---

A------2------------------------2---

E------0------------------------3---Bokstäverna till vänster är namnen på de 6 strängarna.
.
Om ni bara lääääängtar efter att äntligen få spela er favoritmusik: Pröva att slå upp i google: Ex: Serenade Espanole tablature, Guitar tab, Blues tabs, Jimi Hendrix tab etc.... Tipsa gärna om ni hittar något intressant.
.
Det är så lätt att ta till sig tabsystemet, som är känt i Europa sedan 1300-talet.
Tack till en okänd uppfinnare.

2 kommentarer:

Z sa...

Respekterar cellon. Den verkar svårspelad och låter underbart. Sjöng ett julsolo en gång i en luciakör. Cello-gubben fick min röst att låta helt ok.
Mysigt bröllop, med härligt bluesband och en brudgum som spelade gitarrsolo. De hade väntat en del med att stadga sig: 42 resp 40 år gamla (träffades förra året)

Comment by system administrator (z)

frk. Underbar sa...

nickar
Jag började spela cello när jag var fem år….det enda jag då förstod mej på var tabulaturen…som sagt - en mycket bra uppfinning. FÖr övrigt hoppas jag att bröloppet var fint! /fröken

Comment by Fröken Underbar

eXTReMe Tracker