8 maj 2008

Doktorn berättar om påsknatten i Gravkyrkan

Tack, Z, för att du inte lade någon press på mig att berätta om ljusundret i den heliga gravens kyrka! ;-)

Det äger alltså rum varje ortodox påskafton, omkring kl 14. (Synd att du missade det, Charlotte Therese!) När jag var där 2004 var Gravkyrkan i Jerusalem fullproppad med människor, som alla hade förberett sig med vaxljus i sina händer. Israelisk militär (!) stod uppställd för att hindra de olika ortodoxa kyrkorna från att råka i luven på varandra. Den grekisk-ortodoxe patriarken gick först i den procession som tågade flera varv runt själva kravkapellet i kyrkan. Själv stod jag alldeles intill och följde inte minst soldaternas allvarsamma uppsyn. Till slut gick patriarken in ensam i graven, men det kunde jag inte se.

Ca en kvart senare hade något uppenbarligen hänt. Plötsligt blev det liv och rörelse i kyrkan. Ett par unga män sprang ut ur kyrkan för allt vad benen höll. Tydligen var de på väg med den heliga elden till en helikopter som skulle ta den direkt till Grekland. Inom några minuter hade elden spridit sig till alla i kyrkan - dock på helt naturlig väg, från ljus till ljus, såvitt jag kunde se. Den mörka kyrkan blev som ett eldhav (vaxljusen var närmast att likna vid facklor i storlek). En av de som stod runt omkring bad mig hålla hennes fackla eftersom hon kände sig yr och var tvungen att sätta sig ner på golvet. Jag minns att särskilt en av soldaterna såg orolig ut. Kanske var han rädd för brandrisken.

Själv bevittnade jag alltså inget oförklarligt. Enligt vad Niels Christian Hvidt skriver i sin bok Mirakler: möten mellan himmel och jord tillhör det ceremonin att israeliska tjänstemän finkammar graven innan patriarken går in, varefter de förseglar ingången med vax. När patriarken går in sägs han endast ha en vit fotsid klädnad på sig. Till saken hör att det ska finnas många vittnesmål från århundradena (eldundret ska ha ägt rum varje påskafton i minst 1200 år) av pilgrimer som berättar om hur deras egna facklor har antänts av ett blårött ljus.

Det var en surrealistisk upplevelse att vara med i kyrkan den eftermiddagen: processioner, militär, eldhav, dånande klockringning. För egen del har jag starkare minnen från själva påsknattens lugna firande i samma kyrka. Att på plats i gravkyrkan dra sig till minnes Jesu död och uppståndelse har gjort bestående intryck.
.
.
Photo1: Tomb of Jesus Christ in the Holy Sepulchre
Photo2: from holyfire.org

Bloggtips: Den Heliga elden - ortodoxt mirakel? (Charlotte-Therese)

5 kommentarer:

Charlotte Therese sa...

Doktorn,

Tack för redogörelsen som väckte minnen från mina besök på platsen....

Dels en tidig morgon vid femtiden då ett gäng grekiska damer armbågade sig fram för att ta sig in i uppståndelsekapellet till en mässa där. Vår svenska grupp fick snällt finna oss i att puttas bakåt i kön.

Och en annan gång, en eftermiddag, när kön var för lång till nämnda kapell (katolska sidan) - då en ortodox munk plötsligt vinkade på mig och välkomnade mig till den ortodoxa sidan av kapellet som är helt öppen, och där jag stannade länge...

Alltför länge, tyckte han nog till slut. :-)

Fick med mig ett par droppar olja från ett ljus där. Ortodoxerna kom och fyllde på flaskvis av oljan.

En annan gång kom vakthavande munk fram till mig när jag fastnat vid korskapellet en bra stund. Svårt att lämna den där kyrkan - min favvoplats i Heliga landet. Hoppas komma tillbaka dit nån gång igen.

Jag var där några timmar försent på påskaftonen i fråga verkar det som - för jag kom på kvällen, kanske omkring nio och stannade fram till tre på morgonen ungefär - när jag gick runt till de olika kapellen och vi som var där önskade varandra glad påsk på olika språk. Glatt, ljust, vackert.

Folk hade köat på fällstolar i kyrkan i flera dar för att säkert kunna vara med.

Minns att ryssarna efter liturgierna tände buntar av vaxljus, som de sedan släckte - förmodligen tändes de på rester av den heliga elden...

Men jag minns också hur folk vid ett särskilt moment under gudstjänsten blev alldeles till sig och sprang med sina ljus mot mittenkapellet.

Så jag undrar om miraklet möjligen kan ha varit försenat det året (2000) - eller om det skedde två gånger....?

Trodde då att folk bara var angelägna om att få sina ljus tända - de riktigt knuffades för att hinna först. Lite osmakligt - alla skulle ju få del av den - tids nog - varför sådan panik - undrade jag...

Satt själv på stengolvet - men med bra utsikt - nära korskapellet en trappa upp och tittade ner på de olika gudstjänsterna som vid olika tillfällen överröstade varann. Nånstans dansade man och sjöng livfullt och en färggrann biskop eller patriark satt där - minns att man knuffade fram mig för att jag skulle få ta kort på honom. (De såg att jag hade kamera och ville väl att jag skulle få föreviga honom - vet än idag inte vem det är...)

I alla kapell pågick liturgier på olika språk - grekiska och ryska bland dem.

Hmmm.... Tror jag ska kolla dagboksanteckningarna från tillfället - undrar om jag kan ha varit på två gudstjänster samma dag. Förefaller i och för sig osannolikt eftersom vi hade ett ganska späckat program - och gudstjänsten ingick inte i det.

Återkommer....

Ska också se om jag hittar länken till nunnan som fick sitt ljus tänt med blå eld utan att någon person tände det åt henne.

Charlotte

P.S. Lite ordpetig som jag är (lika mycket som jag själv skriver fel i hastigheten) tyckte jag att det var en riktigt kul felskrivning med "kravkapellet"....

Ack ja, ibland känns det allt just så... ;-(

Johan Stenberg sa...

Doktorn. Tack för en uppmuntrande berättelse!

Charlotte. Kan du inte lägga in patriarkbilden på din blogg som en gissningsbild. Det kan ju faktiskt hända att det är någon av oss som känner igen honom - det är ju inte så hiskeligt många patriarker att välja mellan.

Charlotte Therese sa...

Johan,

En ny genre menar du: "Gissa patriarken"... :-)

Har tyvärr ingen scanner kopplad till min reservdator - bilden är inte digital - så jag får se om jag kan få in den på nåt sätt. Kanske kan fota fotot... :-)

Nu har jag eldbloggat lite i anslutning till inläggen här om ljusmiraklet.

http://charlotte-therese.blogspot.com/2008/05/den-heliga-elden-ortodoxt-mirakel.html

Se intressanta videoklipp, bilder och berättelser m.m.

Och förklara det den som kan...

Ingen verkar ha svarat på varför elden inte bränns, och varför den kan spridas av sig själv, och avge ett blått ljus.

Ni som brukar hitta naturliga förklaringar till det mesta - vad kan dessa fenomen bero på?

Börja t.ex. med tankar kring detta att elden inte bränns. Hur går det till?

Rent vetenskapligt.

Charlotte

RUDIE sa...

Sterkt!:)

Anonymous sa...

Hej Z!
Det är ju lite off topic men jag kan inte låta bli att skicka länken :-)

http://metro.se/se/article/2008/05/11/22/5555-45/index.xml

/ frk Gilliard

eXTReMe Tracker